Anlita hantverkare i Stockholm

Det finns flera tillfällen då du kan vara i behov av en hantverkare i Stockholm – badrumsrenoveringargöteborg.se. Det kan t.ex. handla om att din diskmaskin eller tvättmaskin har gått sönder, men det kan också handla om att du vill lägga nytt tak på garaget eller renovera badrummet. I Stockholm finns det många duktiga och kompetenta hantverkare att använda sig av, men innan du tar upp telefonen och gör en bokning finns det några saker som är viktiga att tänka på.

För att du ska bli riktigt nöjd med din hantverkare finns det några saker som du b

Räkna på renoveringskostnader

ör ha i åtanke. Att anlita en hantverkare är ingen småsak och det är viktigt att det blir rätt redan från start. Den hantverkare du väljer ska inte bara ha kompetens och behörighet för uppgiften, utan ska även kunna erbjuda bra priser, ROT-avdrag, försäkringar och goda referenser. Här kommer vi att titta närmare på några punkter som du inte får glömma.

Ta in offerter och jämför priser
Det första steget i att hitta en riktigt bra hantverkare är att be om offerter. Här är det viktigt att du tar in offerter från flera olika företag, så att du kan få en så bra överblick som möjligt. Det gör det också lättare för dig att jämföra priser såväl som innehåll, samt eventuella resekostnader, maskinkostnader, tilläggskostnader m.m. En offert är vanligtvis giltig i 14-30 dagar. Du har därför god tid på dig att titta igenom kostnadsförslagen i lugn och ro.

Kontrollera F-skatt och försäkringar
Det finns flera orsaker till varför du bör kontrollera att företaget eller hantverkaren är registrerad för F-skatt. Utan F-skatt kommer du inte kunna använda dig av ROT-avdraget för att sänka dina kostnader, vilket ger dig ett högre pris. Avsaknaden av F-skatt gör också att det är du som klient som får stå för arbetsgivaravgiften.

F-skatt är således en självklarhet när du ska boka hantverkare, men du bör också kontrollera att det finns trygga och kompletta försäkringar. Skulle olyckan vara framme ska du kunna ha något att luta dig mot.

Be om referenser
En professionell och seriös hantverkare ska kunna erbjuda dig goda referenser från tidigare kunder. Om det inte finns några referenser på hemsidan ska du be om detta i samband med att du kontaktar hantverkaren. Hantverkaren behöver inte ge dig flera stycken, men ska åtminstone kunna hänvisa dig till 2-3 tidigare kunder där liknande arbeten har utförts.

Här kan det även vara en god idé att be om bilder från tidigare projekt. En seriös hantverkare ska kunna visa både bilder och referenser utan att sätta sig på tvären. Om du inte får det du efterfrågar bör du se detta som en röd flagga och välja en annan hantverkare istället.

Skriv avtal
Du bör aldrig boka hantverkare utan ett skriftligt avtal. I avtalet ska det vara tydligt specificerat vad det är som ska utföras, när det ska utföras, när arbetet planeras vara klart och hur mycket det kommer att kosta. Båda parter ska signera avtalet och erhålla en kopia. Det är viktigt att du sparar ditt avtal så att du kan gå tillbaka och referera till överenskommelsen om du skulle behöva, t.ex. i samband med en tvist.

Observera att du aldrig ska betala hantverkaren innan arbetet är klart och du är nöjd med resultatet. Att ta ut betalning i förskott är mycket oprofessionellt och oseriöst.